Вторник, 15 Юли 2014 00:00

Едно малко семенце съчетава в себе си енергийната мощ на Родопите

Написана от
Плантация за Мурсалски чай в село Триград Плантация за Мурсалски чай в село Триград снимки: Смолян днес!
В разгара на лятото не малко туристи решават да избягат от горещините и да се скрият в прохладната планина. А едно от местата, което те брани от жаркото слънце и в същото време пълни очите и душата с красота и величественост, е девинското село Триград. Разположено в подножието на връх Мурсалица, селото изниква след тесния път, криволичещ сред скалните масиви на Триградското ждрело. Продължиш ли пътя си нататък, той ще те отведе до големи плантации, от които се носи невероятен аромат- насажденията с мурсалски чай на Любен Ушев.
 
 
„Това е истинска райска градина. Хората казват, че мурсалският чай е поникнал там, където са падали сълзите на Орфей, докато търсел своята любима Евридика. Мурсалският чай е билката за всеки и за всичко. Тя лекува, подмладява, ободрява и дава сила“, разказва Латинка Малковска – секретар на НЧ „ Изгрев“ в с. Триград, която познава миналото и традициите в родопското село, а и самата тя е любителка на лечебната билка.
Едно малко семенце е намерило своето благоприятно място тук, по варовиковите склонове на връх Мурсалица, издигащ се на 1400 м надморска височина. То дало живот на мурсалския чай, съчетал в себе си енергийната мощ на Родопите.
 
 
Любен Ушев е първият, който започва да отглежда култивирано мурсалския чай. В началото, преди близо 15 години, насадил само няколко семенца, а днес чаената му плантация – подредена и чиста, се простира на площ от близо 20 декара в село Триград. „Правя го за здравето и дълголетието на хората не само в България, а и в целия свят“, казва производителят.
Страстта си към мурсалския чай наследил от баща си, който обикалял склоновете на Мурсалица и дирел лечебната билка. След това я продавал по панаирите в Устово, в Пловдив… „С чая ни отгледа,  защото бяхме седем деца“, спомня си Ушев. Сега той предава бащиното наследство на синовете и внуците си.
Най-новата му плантация днес е на място, наречено „ Конски зъб“. За да пригоди хълмчето за засаждане на мурсалски чай, Любен Ушев и семейството му влагат много труд, но пък резултатите не закъсняват. „Тук беше само хвойни и голи скали. Над 70 самосвала пръст съм докарал.
 
Исках да докажа, че може от нищо да стане нещо. Направихме тераси, засяхме го и ето - реколтата е налице. Радвам се, че постигнах нещо хубаво за селото“, заявява с гордост 72-годишният мъж, който с прибирането на реколтата осигурява препитание на десетки триградчани.
„За г-н Ушев мога да кажа, че е много трудолюбив. В своята дейност той вложи много труд, а днес жъне успеха“, твърди Латинка Малковска и започва разказа си за чаените плантации, които са в близост до естествените находища, по сипеите, по триградските скали – там, където почвата е богата на варовик. „Когато повее вятърът в нашата планина, усещаме мириса на мащерка, на здравец, на смола, вълшебния аромат на мурсалския чай. Ако някой реши да направи герб на Триград, наред с пещерата Дяволското гърло и скалите, в него трябва да присъства и стрък мурсалски чай“, посочва секретарят на триградското читалище.
През настоящата година Любен Ушев очаква двойно по-добра реколта, тъй като и площта е двойно повече. Добивът от мурсалски чай вече е договорен, предимно за България и Русия.
 
 
А иначе за доказаните лечебните качества на чая, за съдържащите се в него 22 елемента от Менделеевата таблица, за аромата и енергийната му мощ знаят хора от целия свят – Русия, Словакия, Испания, Германия, Англия, Америка....Той помага при белодробни, бъбречни, простудни заболявания, успокоява нервната система, действа тонизиращо и имуностимулиращо. Наречен е „родопската виагра“.
Самият производител пие от лечебната билка вече 70 години. „Аз съм бивш миньор, повече от 7 години съм работил в Герзовица, само с уран. На 72 години съм и съм здрав, благодарение на този чай“, казва Ушев.
 

 
Дългогодишният труд на Любен Ушев и неговото семейство са възнаградени със славата по целия свят, с благодарността на стотици хиляди хора, намерили своя лек с мурсалския чай, с престижните награди, които заслужено са връчени на производителя.
С чаша мурсалски чай човек получава глътка здраве, сила и енергия от Родопите, а ароматът те връща отново в подножието на Мурсалица, в Триград, в големите чаени плантации, в които цъфналата билка се полюлява от вятъра и очаква да поеме своя път, да изпълни своята мисия – да дари лек на нови хора по целия свят. Защото това е чаят на здравето и дълголетието.
 
 
 
Прочетена 3775 пъти

Коментари   

+1 #1 Irena 26-04-2015 09:44
Аз пия Мурсалски Чай(mursalski chai) всеки ден и това е най-прекрасното чай в света

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!