Град Девин - област Смолян град Девин снимка: Смолян днес!

Град Девин - област Смолян

Девин (до 1934 година Дьовлен)е трети по големина град в областта след Смолян и Златоград и е административен център на община Девин. Днес наброява около 7 хил. жители.  Намира се в Западните Родопи, в Девинската планина. През града минава Девинската река, която малко по-надолу по течението си се влива в река Въча. Девин е заобиколен от вековни борови и смърчови гори. Историята на Девин започва много отдавна. Тази част на планината е била обитавана от тракийското племе Дии и в различни периоди е попадало под властта на различни държави и империи. От Одриското царство, през Древна Македония, Римската империя, Византия, Първата българска държава, Латинската империя, Втора българска държава, феодалните владения на Алексий Слав и Момчил Войвода, Османската империя, Тъмръшката република, Гюмюрджинска република та до днешна България.
Всички те са допринесли малко или много за културното наследство на Девин. При нашествието на османлиите през 14 век, "Кавурското кале" на пет километра западно от Девин бива превзето от Ибрахим паша през 1372 година. Под властта на Османската империя Девин (тогава Дьовлен) попада в Рупчоска нахия, Ахъчелебийски окръг, Филипополски санджак в Одринския вилает. По-късно Девин става център на "Дьовленската каза", в която влизат 26 села с общо население 26 810 души към 1912 година. Според Стефан Захариев към 1850 година в Девин (Делен) има 60 помашки къщи и 200 жители-помаци.
През 1859–1860 година местното население се навдига на бунт срещу високите данъци и пропъжда османската администрация. Към 1939 година населението на Девинско наброява 21 770 души, както следва: 6 146 християни, 13 000 мюсюлмани, 2 431 турци и 193 други. В документ от главното мюфтийство в Истанбул, изброяващ вакъфите в Княжество България, допринасяли в полза на ислямските религиозни, образователни и благотворителни институции в периода 16 век - 1920 година, съставен в периода от 15.09.1920 до 03.09.1921 година, като вакъфско село се споменава и Девин (Dövlen).   
Днес Девин е известен с минералните си извори и се утвърждава като курортно градче. Населението му е съставено от различни български етнически групи и общности, мюсюлманска общност от помаци, изповядващи сунитски ислям и християнска общност, изповядващи източно православие. Съществува голяма религиозна търпимост между изповядващите различни религии. В града има църква — "Свети Иван Рилски", основана през 1936 година, както и джамия.
 
 

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!