Logo
Печат на тази страница
Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Давидково - област Смолян

Написана от
село Давидково село Давидково снимки: Смолян днес!
Давидково е село скътано в гънките на Родопа планина, в община Баните с областен център Смолян. Всеки видял с очите си Давидково е видял красотата на родопското село, невероятните картини на заобиколящата го природата, докоснал се е до гостоприемството на родопчанина, усетил е топлата му и голяма душа. Старото име на селото е Давудево на неговия основател Дауд.
 

Давидково е многолюдно село с около 1000 жители, намиращо се на 1000м надморска височина. Селото е с много слънчеви дни през зимата, с благоприятен климат, с чиста и здравословна вода, с омайващо свеж въздух. С разнообразната си и красива природа, селото е много подходящо за туризъм. Давидково е свързано със Смолян,  Пловдив,  Кърджали,  Хасково.Покрай връх "Свобода"(Ени-хан баба) над Давидково минава най-близката транспортна връзка между Тракийската низина и Беломорската низина. Твърди, че там се намира гробът на Енихан баба.
 
 
Там се намира тракийско светилище от 11-7в. пр. Хр. Предполага се, че на самия връх има грамадни побити камъни, вероятно останали от праисторическо време и служили за астрономически наблюдения. В Народно читалище “Зора“ функционира етнографска сбирка. Там са събрани покъщнината и поминъкът на прадедите на давидковци – уреди, пособия и всичко останало, с което е бил оборудван един дом.
 
 
Някои от гостите на селото за първи път там виждат дарак – приспособление за влачене на вълна, ръшница -домашна мелница, стан, бурило, в което се биело млякото, за да се  вземе маслото, пъстрите родопски пътеки и халища, в които са вплетени цветовете на природата и др. Голям интерес предизвиква уникалното фолклорно и етнографско наследство не само на българските туристи, а и на чуждестранните туристи. Японският проф. Кенджи с години събира с помощта на читалищни дейци и записва неиздадени давидковски песни и обичаи, които издаде в сборник с песни от района. Давикдоко е село с богато фолклорно наследство, което пази и предава на поколенията.
 
още снимки вижте в галерията
 
Прочетена 7656 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.