Logo
Печат на тази страница
Неделя, 25 Ноември 2012 00:00

Манастир Св.Св.Константин и Елена - град Ивайловград

Написана от
Манастир Св.Св.Константин и Елена - град Ивайловград Манастир Св.Св.Константин и Елена - град Ивайловград снимки: Смолян днес!
Манастир "Св.Св. Константин и Елена" е известен още като Лъджански манастир или Ивайловградски манастир, защото се намира близо до квартал Лъджа на град Ивайловград. Нашето пътуване беше в посока крепост Лютица, когато се озовахме пред зидовете на манастира. От последните къщи на квартала до тук са 1-2 км черен, но равен и добре отъпкан път.
 
 
Изпитахме разочарование, защото старите дървени порти бяха заключени. Оказа се, че манастира не е действащ, а се отваря периодично, само по празници. Манастир "Св.Св. Константин и Елена" е единственият в общината манастир. Строен е през XIII в., а разцветът му век по-късно е свързан с прерастването му в митрополитски център.
 
 
След това е двукратно разрушаван и отново възстановен през 1872 г. От стария манастирски комплекс е запазена само главната църква. Района около манастира е много красив, а и надничайки вътре виждаме, че е поддържан и много уютен.
 
още снимки вижте в галерията
 
 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
 
{hotspots hotspot=61}
Прочетена 2891 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.