Logo
Печат на тази страница
Неделя, 10 Юли 2011 00:00

Храм Успение Богородично - село Узунджово

Написана от
Храм Успение Богородично - село Узунджово Храм Успение Богородично - село Узунджово снимки: Смолян днес!
Запътили сме се към Александровската гробница, но спираме в село Узунджово, област Хасково, за да видим как един ислямски храм се е превърнал в православен. Отдалече виждаме постройка типична за джамия, но на върха й блести християнски кръст. Пристъпваме входа на комплекса с голямо любопитство и разпитваме уредничката, как това се е случило. Възникването на храма в Узунджово е пряко свързано с историята на селото.
 
 
Първоначално на това място през 1500 год. е изградена българска църква. При завладяване на селото турците събарят църквата и през 1593 година изграждат джамия на същото място. Историята на храма продължава през 1906 год., когато турското посолство предава джамията на българското правителство за преустройството й в християнска църква с името "Успение Богородично".
 
 
Този храм съвместява в себе си символите на три основни религии и припомня, че вярата винаги е една, но се проявява чрез различни изразни средства. В момента между двата прозореца в храма се забелязва изпъкналия релеф на две лалета - символ на исляма. От двете страни на северозападната ниша има три цветя, в орнаментиката на едното от тях се забелязва шестоъгълна звезда - символ на евреите.
 
 
В храма може да се види оригинален арабски надпис. С изключително внимание са почистени стените на църквата отвън и отвътре, извършена е пластична декорация на цялостната фасада. Храмът се отличава с неповторима акустика. Църквата "Успение Богородично" в село Узунджово е най-голямата селска църква в България, уникална със своята история и архитектура.
 
още снимки вижте в галерията
 
 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
 
{hotspots hotspot=65}
Прочетена 2401 пъти
"Родопа планина" е част от информационния портал Смолян днес! Copyright © 2017 Смолян днес!. All rights reserved.