Забележителности в област Благоевград
Изчезват горите, реките, животните и хората, изчезват и селата. Там където няма живот - властва пустош. Едно такова обезлюдено и опустяло е старото село Дебрен.
Село Дебрен има своята стара и нова история. Новата история на родопското село започва да се пише след 1969 година, когато жителите му изоставят къщите си и се преместват в равнинната част на Западните Родопи, между селата Гърмен и Дъбница.
Ние сме впечатлени от древната история на Дебрен, тази която е останала там по-високо и далече в планината. Затова подминаваме новоизраслото село Дебрен и търсим онези изоставени преди повече от 40 години селски къщи.
 

Старият път, който ще ни отведе до тях започва малко след джамията на новия Дебрен. Пътят до изоставените къщи е 4-5 км - черен, на места добре отъпкан горски път, на места чакълест, другаде изграден от едри каменни късове. С високо проходим автомобил, предпазливо по непознатия стръмен терен стигаме след около петнайсетина минути. Спираме на обширно място, където в ляво от пътя, върху поляните зад дърветата се вижда кръста на селската църквата и купола на джамия. От далече гледката по нищо не подсказва, че тук вече няма живот. Но приближавайки се разкрива жалката картина на останките от съборените къщи. Липсата на живот и топлина ги е унищожила всичките. Под силата на природата са рухнали както по-малките, така и тези, които видимо са били по-масивни.
 
 
Онези от къщите, които са били защитени от по-здрав покрив, все още се опитват да се борят, но... времето не прощава.  С отдръпването на живота ревниво се е завърнала природата. Ниска, млада зелена тревичка е плъзнала между съборетините и заедно с белия цвят на дръвчетата се открояват на старите камъни и изгнили греди. Красотата на природата ни омагьосва, птичите песни и кукувичия глас галят ушите, гърдите се пълнят жадно с чистия въздух. А тишината....леле каква тишина!
Задаваш си въпроса кое е накарало хората най-напред да изградят с любов и мерак къщите си толкова нависоко и далече, а след това да зарежат домовете си, в които са отглеждали децата си, да изоставят имотите си. Как са се разделили с приказната гледка към Пирин и към долината на река Места. Но след раздумката ни с чичо Манчо, възрастен дебренчанин, чийто половин живот е минал тук в стария Дебрен нещата имат своето обяснение.
 
 
Манчо имаше потребност да излееше душата си пред непознати, без да  поема дъх да каже за живота си, за децата и внуците, за тогавашните времена, за вярата, за езика, за политиката... за всичко, което го терзаеше. Тука е най-хубавото място, въздуха е много хубав - един и същи е и зиме и лете, споделя с треперещ от вълнение глас Манчо. До 1970 година имаше живот, но... без ток и водопровод и заради тютюна хората са се преместили долу. Манчо е направил 43 чешми и говореше за тях с умиление - "чешмички", както за своите четири деца и сумати внуци. Докато ни разказваше държеше в жилестите, изстрадали и треперещи вече ръце крехки челядинки, а в торбичката си беше набрал прясна иглика. Така ежедневно Манчо и другите стари дебренчани се връщат със спомените си в онези години...
 
 
България е страна богата на исторически и културни забележителности останали от различни епохи и цивилизации. Един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите е античният град „Никополис ад Нестум”.  Той е късно-античен и римски град, който се намира на изхода на село Гърмен,  на 7 км.  преди  Гоце Делчев. За историята на античния град ни разказва екскурзовода Георги Главчев, който изпълнявше и ролята на охрана на обекта. Градът е основан през 106г от римския император Траян, в чест на победата му над даките.
 
 
Никополис ад Нестум означава „Град на победата при Места”. В края на VІв градът е разрушен от славяни и авари. През средновековието върху развалините му възниква селище, което загива при походите на кръстоносците. На част от мястото са открити останки от българско селище, а в югоизточната част на укрепения град – турски чифлик. Там строежите се различават на вид.  В резултат на археологически разкопки, проведени в периода 1980 – 1984г. и през 2007г, са проучени изцяло южната крепостна стена с портала, голяма част от източната и западната стени.  Екскурзовода ни показа разкритите 4 кръгли кули на южната стена, 2 почти квадратни, 1 U-образна на западната  стена и 1 правоъгълна кула на източната крепостна стена.  Много добре личат останките от високите крепостни стени, с които е бил ограден градът.
 
 
Те са били с дебелина от 2,40 до 2,80 метра. Градени са от речни камъни, споени с бял хоросан, премесен с едри парчета счукана тухла, редуван с хоризонтални редове от по 4 реда тухли, които по думите на уредника на разкопките подсигурявали здравината на зида. Разкрита е банята с много добре запазена пещ,  съблекалнята,  хладен и горещ басейн. Проучено е и богато жилище с вътрешен двор, с мраморна колонада и покрит портик. В глинен съд върху тухления под в ъгъла на най-голямото помещение са намерени 137 монети от византийския император Юстин. Част от тях са били разсечени на половина, с цел размяна при употребата им. Открити са още  оброчен релеф от Тракийския конник, статуя на Хермес, надгробна плоча, стъклени, бронзови и керамични съдове и други.
„Никополис ад Нестум” е обявен за археологически и архитектурен паметник от античността и средновековието. Тече процедура за  обявяването му за археологически резерват.
 

 
Проектът е съфинансиран от Европейския съюз и Република България. Разкопките продължават от 15 март т.г. Отворен е за посещения всеки ден от 8.00 до 17.00 часа през периода от 1 ноември до 31 март и от 8.00 до 21.00 часа за периода от 1 април до 31 октомври. Вход – 1 лев. Телефон за връзка с екскурзовода Георги Главчев – 0898205307.
Градът на победата при Места си заслужава да се посети. Разкопките разкриват  живота на различна епоха, цивилизация и култура. Дано бедната ни държава успее максимално да разкрие и опази това богатство, което да стане достояние на света. В близост до античния град може да се видят още много културно исторически и природни забележителности.
  • До самия град, само на 500 метра от центъра на село Гърмен може да се видят вековните чинари. Двата чинара са  най-атрактивните в района, на възраст около 600 години.
  • На 2км. от „Никополис ад Нестум” се намират минералните бани на с. Огняново. Те са балнеоложки курорт с регионално значение. Минералната вода от изворите е бистра, без миризма, приятна за пиене, с температура от от 35 °С до 40°С.
  • На 2,5км. югоизточно от Гърмен в местността „Грамадето” се намира Раннохристиянската трикорабна базилика.  Разкрити са помещения с обща дължина от 24,71м, подовете са постлани с мозайки с геометрични, растителни и животински орнаменти.
  • 7км. делят село Гърмен от ваканционното селище Лещен. Селото предлага отлични условия за туризъм , забавления и отдих – лов и риболов, езда в планината, джип сафари.
  • На 10км. от „Никополис ад Нестум” е праисторическото селище и тракийско светилище в местността "Градището” на с. Долно Дряново. Скалният комплекс съчетава рядък природен феномен от  3 големи каменни човешки глави и скални фигури наподобяващи патица, орел, костенурка, змия и други животни. Мястото е превърнато от древните траки в светилище.
  • На 15км. североизточно от античния град се намира културно-исторически резерват „Ковачевица”. Архитектурата в живописното село се отличава с компактни постройки, многобройни задънени калдъръмени улички, които създават неповторима атмосфера.
Публикувана в Крепости
Архитектурно-исторически резерват Ковачевица  е разположен над река Канина, в скатовете на Дъбраш. Намира се на 23км северизточно от Гоце Делчев и 17км северно от село Гърмен. Село Ковачевица е бил един от центровете на македонското национално-освободително движение, родното място е на  хайдутите Дели Георги и Дели Коста, на писателя Людмил Стоянов. Архитектурната приказка от камък и дърво, с уникалният за България ренесансов стил с високи огради и красиви дворове, привлякла вниманието на родното кинопроизводство.
 
 
Това благоприятствало запазването на ковачевските къщи. През 1977г. Ковачевица е обявена за исторически и архитектурен резерват. Църквата “Свети Никола”, построена през 1847г от прочутите ковачевски дюлгери с доброволния труд на населението, се намира в ниската част на селото и по заръките на турската власт е вкопана в земята. През 1900г е построена уникалната Часовникова кула - камбанария и до нея първото килийно училище в къщата на Никола Ковачевски. Сградата на църквата, Килийното училище, Основното училище "Индже Димитров", както и много от старите селски къщи, са Архитектурени паметници. В село Ковачевица има запазени оригинални къщи - с приземни каменни етажи,  предназначени за стопански цели, върху които лягат изнесените еркерно жилищни етажи.
 
 
Изградени от здравия камък от основите чак до тиклени покриви, солидните къщи останали неподвластни на столетията. Топлотата и уюта били постигнати със солидната употреба на дървения материал. Многобройните слети улички и тесни проходи под къщите създават живописни улични ансамбли. Комплекса пази цялото великолепие на народната душевност, трудолюбие и талант на българина.  Със своята неповторима архитектура, автентична атмосфера с магическия чар на миналото и невероятните гледки, Ковачевица  е предпочитано място за почивка за много българи и чужденци.
 
 
 
МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
 
{hotspots hotspot=46}
Ако пътувате в Югозападните Родопи, в района на село Гърмен, освен античният град „Никополис ад Нестум” и многото  забележителности, задължително се насладете на красотата и величието на Вековните чинари. Намират се на 0,5 км от центъра на село Гърмен, до моста в квартал Заграде, по пътя за Гоце Делчев и съвсем близо до античния град.
 
 
Заградските чинари са двете от най-атрактивни дървета в околността. Те са на възраст над 600 г. с височина 24 метра и 10,50 метра обиколка. Чинарът спечели приза на онлайн гласуването за "Дърво на годината" в България, с което си осигури място в класацията за европейско дърво на годината.
 
 
 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!