Неделя, 13 Ноември 2011 00:00

Пампорово - област Смолян

Написана от
Пампорово - област Смолян Пампорово - област Смолян снимки: Смолян днес!
На 10 км южно от Чепеларе и на 14 км от Смолян се намира курортът Пампорово. Началото му е положено през 1933 година с два хотела-пансиони и няколко вилички. Само за няколко десетилетия този богато надарен от природата кът  израства в един от най-известните наши планински курорти.  Пампорово е прекрасен летен и зимен курорт.
 
 
Неговите околности изобилстват с чудни красоти – обширни смърчови гори, живописни поляни, причудливи скали, интересни родопски селища. Надморската височина е  една от най-благоприятните за планински курорт по нашия паралел. Ридът,  на който е разположен курортът, е изграден от мрамори, които попиват падналата влага и отцеждат бързо целия район.
 
 
Наред с това ридът има гърбовидна форма, проветрив е и въздухът винаги е свеж.  Околните високи върхове и ридът пазят курорта от ветровете, а зиме спомагат за задържането на снега по северните склонове на Снежанка и Мургавец до късна пролет.
Пампорово разполага с много хотели от различни категории и много ски писти с различна степен на трудност.
 
 
Общата дължина на пистите за алпийски дисциплини и писти за ски бягане е 30 километра, най-голямата денивелация е 470 метра. Съоръженията са съвременни и модерни. В околностите има много подходящи за ски терени. Прекрасни панорамни пътища свързват Пампорово с красивите долини на три речни системи – на Чепеларска река, Арда и Въча,  по които са нанизани като броеница богати и хубави селища.  Близо до курорта има красиви кътчета, които летуващите с удоволствие посещават.
 
 
Прочетена 1505 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!