Параклис "Свети Иван" - град Смолян Параклис "Свети Иван" - град Смолян снимки: Смолян днес!

Параклис "Свети Иван" - град Смолян

Параклисът „Свети Иван” в смолянския квартал Долно Райково е сгушен в подножието на голяма скала, а край него тече чиста и лековита вода. Преди четири години е обновена и разширена, разказа Мара Великинска, която я стопанисва. Тогава в параклисчето е влязла и част от скалата. Днес по нея са накацали малки икони, пред които богомолците затаяват дъх и изричат най-съкровените си молитви. 
 
 
Впечатление прави и надпис, изсечен направо върху камъка. Откроява се слънце и кръст, но до ден днешен никой не е успял да разчете тези йероглифи. Хората разказват, че на това място в Долно Райково параклисчето съществува от незапомнени времена. Навремето водата е била на особена почит, тогава е нямало водопроводи във всеки дом.
 
 
Изворите били само на определени места. Народът вярвал, че тези места са благословени от Бога и около тях строяли параклиси. Такава е историята и на малкия параклис в Долно Райково.  Това е благословено място и хората идват тук ежедневно, за да си налеят вода. А параклисът ги очаква с отворени врати, за да влязат вътре, да запалят свещ и да се помолят.
 
 
 

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!