Събота, 19 Април 2014 00:00

Село Беден - област Смолян

Написана от
село Беден село Беден снимки: Смолян днес!
Село Беден е разположено край долината на Широколъшка река. Обградено е от смесени букови и борови гори, които са ошарени тук-там от китни поляни. Селото е в община Девин, област Смолян. Тук са Беденските бани, чиито минерални води са с темперантра 56-61 градуса. Над село Беден се намира старинната крепост Беаднос, при която по време на османското нахлуване в Родопите се водел жесток бой. Смелите защитници на крепостта били ръководени ог Грудю войвода.
 
 
 
Съществуват много предания за името на селото, но като най-вероятно се счита именно крепостта Беаднос, наричана от местното население Бадан. Друго предание гласи, че овчарят на селото е набеден, че откраднал мома от съседното село Лясково. Нещата стигат до съд. При разследването цялото село защитава своя съселянин, който в крайна сметка е оправдан, но остават "набедени" и оттам идва името на селото.
 
 

Според друго предание беденци са наклеветени (т. е. "набедени") от жителите на съседното село Брезе, че уж си присвоили част от тяхно землище. Въпреки, че са оправдани от съда, името на селото останало Беден. Трето предание е, че селото носи името си от бедната каменлива и непроизводителна земя. През 1959 г. в селото е открит средновековен християнски некропол от XI – XII в., а в землището му са открити следи от светилище на Тракийския Херос. Населението на селото е предимно българо-мохамеданско. Според Българо-турската спогодба от 1886 г. селото остава към Турция. Върнато е на България по силата на Букурещкия мирен договор 1913.
 
 

Наличието на природни феномени и забележителности, съчетанието на различни релефни форми с благоприятни климатични условия, разнообразната горска растителност и животински видове, са отлични условия за развитието на отдиха и туризма. Районът е с добри условия за почти всички видове и форми на алтернативен туризъм. Неоценено богаство са многобройните билки и редки защитени растителни видове присъщи за Родопите.Умереният климат, чистият въздух, слънчевите дни,   все повече се оценяват от български и чуждестранни туристи. Частните инициативи са насочени пряко към тази сфера - развинието на селският туризъм.
още снимки вижте в галерията
 
 
Прочетена 5250 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!