Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Момчиловци - област Смолян

Написана от
село Момчиловци село Момчиловци снимки: Смолян днес!
Родопското село Момчиловци  се намира на 13 км от курорта Пампорово и 15 км от административния център Смолян. До селото води отклонение от пътя Пловдив -Смолян, през Рожен. Старото име на селото е Горно Дерекьой. Историята на селото е многовековна. След османското нашествие в землището на селото се преселили юруци — тюркски скотовъдци и пастири, които търсели по-удобни пасища за своите стада. През 18-19 век земите на юруците постепенно са изкупени от местното българско население.През 1836 година в селото е изградена църква, което е било причина в течение на няколко години малкото живеещи българи-мюсюлмани да се изселват. През 1934 година селото е преименувано на Момчиловци в памет на Момчил юнак, защитник на местното население от османците.
 

Крепостта на Момчил юнак, която е охранявала западната граница на Момчиловите земи се намира недалеч от селото. Селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.). Монети, керамика и сечива се съхраняват в местния музей за историята на селото, в който има няколко раздела: археология, етнография, възраждане, както и малка художествена галерия. Основния поминък на хората тук са животновъдството, картофопроизводството, дърводобива и туризма. Прочути са местните строители-дюлгери. Днес Момчиловци представлява предпочитана туристическа дестинация за тези, които търсят спокойствието и автентичността на дивното родопско село.
 
 
На туристите се предлага възможност да се запознаят с местните традиции и занаяти -дърворезба, шиене на родопски терлици и тъкане, да опитат от традиционната кухня на Родопите. От селото започват много туристически пътеки, които разкриват красотата на родопската природа и водят до историческите местности Момина вода, Рожен, Хайдушки поляни, до хижите Момчил юнак и Преспа, до Националната астрономическа обсерваторията на Рожен.  Аязмото е един особен феномен в село Момчиловци. Над селото, по посока на хижа Момчил юнак работи сноуборд парка. Там всеки гост може да практикува различни зимни спортове, далеч от натоварените писти на Пампорово.
 

Населението в Момчиловци много уважава християнските ценности. В околността на селото са построени 26 параклиса, на които  се провеждат събори за почитане паметта на християнските светци. Като празник на селото е обявен църковният празник „Св. Константин и Елена“. Той се чества на 21 май. Започва с празнична литургия в църквата и продължава със селско увеселение. Другият голям празник е Тодоров ден. Тогава се провеждат конни надбягвания. На участниците се организират различни конкурси и състезания - за най-стар кон, за най-красив кон, за най-як ездач. Читалището основно се грижи за културният живот на селото. Сформирани са гайдарска школа, танцови състави, детски състав за родопски песни. Момчиловци поддържат взаимоотношения с побратимено им село Авдира, област Ксанти, Гърция. В Момчиловци гостите се посрещат с подобаващото за родопчанина гостоприемство.
 
 
Прочетена 3414 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!