Село Солища - област Смолян село Солища снимки: Смолян днес!

Село Солища - област Смолян

Родопското село Солища се намира в планински район, който обхваща най-високата част на Родопите - Перелишкия масив с най-високият връх Голям Перелик (2191 м), връх Малък Перелик (2147 м), а на запад от тях Шилестата чука. В северния край на селото се извисява Солийски връх (1649 м). Солища е  на 4 км от средищното селище Широка лъка, на по двайсетина километра е от  Девин, . Чепеларе и  курорта Пампорово. Различни са версиите за произхода на селото. Едната е, че когато в края на XVII век тук дошли първите заселници и започнали да строят, намерили останки от някогашни тракийски селища (селища - солища). Друга версия е, че на мястото на днешното село (тъй като Солища е разположено на южният склон на Солийски връх и тук най-бързо се стопява снегът), старите овчари са "кърмили" стадата си със сол (солище - място, където се поставят буците каменна сол за добитъка). Растителността е изобилие от лековити билки и "чайове" - мащерка, риган, жълт кантарион. Тук виреят ядливи гъби - манатарка, сърнела, пачи крак, рижика, масловка, ливадна и горска печурка и др. В района растат малини, черни и червени боровинки, разнообразни цветя и плодове - ябълки, круши, череши, сливи.
 
 
Основна култура в Солища както на всякъде по Родопите са картофите. Горите и поляните обитават различни животни - мечки, вълци, лисици, сърни, диви свине, зайци, катерици. Село Солища има южно и отчасти източно изложение. Въпреки, че е разположено най-близко до първенецът на планината - Перелик, Солища е едно от най топлите родопски села, заради разположението си на южния склон. Това, заедно с умереноконтиненталния климат и средната надморска височина от 1369 м, благоприятства развитието на вековни иглолистни гори. Един от символите на селото е 300-годишната защитена борова гора, която местните жители наричат гальовно Черночето. Наименованието произлиза от думата "чернок", която означава "черен бор". Връх Турлата е силно изразена геоморфоложка форма, която отдалеч прилича на купа сено, издигната пред село Солища сред обширните ливади на съседното село Стикъл. Южните му склонове са скалисти, обилно обрасли с трева, а северните са гъсто покрити с елови гори. Върхът е висок 1822 м и от него се разкрива широка гледка към южните склонове на родопския рид Чернатица и към малката широколъшка долина. Личат останки от съградената през Х век на самия връх голяма крепост. В близост до върха е открита скална рисунка, изобразяваща мъж и животни, бягащи след него. В селото има новооткрита ботаническа градина със запазени редки видове.
 

Населението на селото е християнско и има много храмове, в които хората търсят утеха, която да изпълва душата и сърцата им. Както на много места по Родопите и тук съборите са очаквани с нетърпение и са повод за големи приготовления в очакване на роднини и гости. Всяко семейство приготвя специална храна за празничната трапеза, където традиция са чевермето и родопския клин. За събора на Света Неделя, камбаната на селската църква "Св. Неделя" дело на самоукия майстор Филю Корбаджиев, бие рано и започва празничната литургия, а след това не секват гайдите, песните, хората и веселието. На деня след празника преди години се е провеждал събор сред нивите и горите на местността Осиката. След като изкупили земята, солищенци решили да построят параклис, който да се вижда от двете села - Солища и Гращица. Избрали му името Св. Прокопий - преуспяващ, за да преуспяват в работата си. На този ден както е редно се задимявали огньовете на чевермеджиите, подреждали се тезгясите на кръчмарите и трапезите. Традиция било първо да станат старите и поведат хорото - "старо хоро", като под съпровода на тежките гайди възрастните мъже тежко отпявали.
 
 
По-късно се хващали и младите и хорото ставало по-живо и игриво отговарящо на темперамента им. Тази традиция била прекъсната по "политически съображения" през 1950 година. Под върха Перелик (Солищенско землище), има друг обновен параклис. Широката поляна пред него се нарича Чурика - на християнските мъченици Кирик и майка му Юлита. В тяхна чест всяка година на 15 юли тук се провежда събор с курбан и всичко по реда му. И Солийски връх е свещено място за солищенци. На Спасов ден се качват на върха и правят курбан за здраве и палят свещички, които залепят на Големия камък. Преди време там имало параклис, който и днес хората наричат "Св. Спас" . Всички вярват, че върха ги предпазва от студения северен вятър и градушки. Солища има чудесни условия за почивка, където хората да се наслаждават на неповторимите природни красоти през всичките сезони на годината. Районът е много чист в екологично отношение, с разнообразни туристически маршрути.
 
 

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!