Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Триград - област Смолян

Написана от
село Триград село Триград снимки: Смолян днес!
Село Триград е разположено по Триградското карстово плато. Намира се на 1240 м. надморска височина, част е от община Девин, област Смолян.  26 км го делят от общинския център гр.Девин и на около 40 км западно от областния център – гр.Смолян. Селото е прорязано от Триградската река и Буйновската река, които образуват едни от най-красивите у нас проломи (ждрела). Скалистите им брегове са отлични алпийски обекти. Природните дадености и ресурси са предпоставка за развитието на туристическа дейност в село Триград. 
 
 
Семейни хотели, къщи за гости и частни квартири посрещат многобройните гости на селото, привлечени от красивата природа, природните забалажителности, запазените традиции и прочутото родопско гостоприемство. От селото започват много туристически пътеки и маршрути - х.Ледницата – с.Мугла – Чаирски езера; с.Триград – с.Ягодина-Ягодинска пещера /Буйновско ждрело/ и др. На гостите на селото се предлагат и различни атракции -  езда на коне и обучение с инструктор,  походи с мотори, съществуват възможности за скално катерене и делтапланеризъм. На 1,5 км от селото по пътя Девин - Триград е разположено Триградско ждрело един от стоте национални туристически обекта.
 
 
Триградският пролом е страшно дълбок. Скалите задушават реката, навлизайки във пролома реката отънява, каньона се стеснява. По скалите зеят пещерни дупки, най- известната от които е Харамийската пещера, която е пропастен тип пещера и предлагаща условия за екстремен туризъм. В близост до селото са  Ягодинската пеера и Дяволското гърло. На 19 км. източно от селото се намира защитената местност “Чаирите”. Тук са се запазили шест естествени свлачищни езера. На 25 км. югоизточно от селото се намира резерват “Шабаница”, където се опазва вековна буково-смърчова гора на възраст над 200 години, а на отделни смърчови екземпляри и над 350 години
 
 
Много е разнообразна флората и фауната в района на село Триград. Тук виреят много редки растителни видове. Цветовете на нежното планинско цвете силивряк красят поляните. Гнездят и много редки птици. Няколко са легендите за произхода на името и самото село. Едни търсятх смисъла на това странно име в трите върха, които го обграждат като градища. Най-достоверно звучи легендата, че името идва от тракийското Три Ибрие - Три града. На километри от селото са открити многобройни археологически находки - пещерни жилища и тракийски некрополи, които говорят за древния му произход.
 
 
Прочетена 3353 пъти

You have no rights to post comments

 
Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Родопа планина. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Родопа планина. 
 

 
Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!