Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Чокманово - област Смолян

Написана от
Село Чокманово – името на селото е дадено от самите му жители – бегълци от околните селища на Родопите по време на турското робство. Те не приели чуждата религия, а турският владетел в тази част на Родопите ги се учудил на твърдостта и силния им дух. Нарекъл ги хора със силна вяра- “чок иман”.
 
 
И така днешните жители на Чокманово са потомци на българи, имали смелостта да се опълчат на потисничеството. Първото заселване е станало през 1600г. През 1836г. в селото е открито училище, а след дълга борба и пререкания с тогавашните власти е построена първата църква. В момента в селото има две големи източноправославни църкви и много параклиси в околности му.
 

 
Чокманово е живописно разположено на южните склонове на Кайнадинския рид. Редом със старите родопски къщи са построени и малки кокетни вилички. През летните месеци селото е много оживено, навсякъде из поляните и горите се разхождат хора правят пикници, къпят се във сините вирове на реката.
 
 
Летните вечери селото се огласят от родопски песни и модерни рок- и попхитове, символизирайки хармонията на отминалите времена и настоящето. В селото са родени много видни български учени, интелектуалци и спортисти. В околностите на Чокманово, по пътя за Смолян, се намира манастирът св.Атанас. На края на селото в посока село Смилян е изграден цех за преработка на диворастящи гъби.
 
 
Прочетена 5133 пъти

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!